Jablkové Pyté
Potrebujeme :
- 250 g Helia
- 500 g múka polohrubá
- 250 g cukor práškový
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva
- 2 ks vanilínový cukor
- 1 ks škoricový cukor
- 2 ks vajcia
- 2 kg jablká
Príprava cesta :
Do misky dáme múku, kypriaci prášok, 100g práškového cukru, 1 vanilínový cukor a 2 žĺtky. Zmiešame na tuhé cesto (keď bude treba, pridáme veľmi opatrne vodu alebo mlieko). Pripravíme 2 bochníky cesto dáme do chladničky na 30-40 minút.
Príprava plnky :
2 kg jabĺk nastrúhame a pridáme škoricový cukor. Všetko dobre premiešame.
Plech vymastíme a posypeme múkou. 1 časť cesta rozvaľkáme, položíme na plech a na vrch dáme vyžmýkané jablká.
Z druhej časti cesta si urobíme tenké a dlhé "šnúrky", ktoré ukladáme na jablká a robíme zákusok ako mrežovník.
Takto ozdobíme celý plech a posypeme akoby mrveničkou (cestom, ktoré nám ostane). Potom potrieme "šnúrky" rozšľahaným žĺtkom a dáme do rúry piecť na 180 - 220 °C približne 30 - 40 minút pokiaľ nebude koláč upečený.
Ihneď po vytiahnutí z rúry koláč pokrájame a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.